Home

 

ATENTIA


ATENTIA

1.Tema

           Influenta factorilor externi si interni asupra proceselor psihice

2. Metoda

Am ales ca proces psihic atentia, iar ca factori de influentare a nivelului atentiei :

a)     in prima parte a experimentului factorul oboseala

b)    in a doua parte a experimentului un complex de factori- oboseala+ zgomot+ pericol.

3.Partea teoretica

Conform  dictionarului de psihologie Larousse, atentia este definita astfel:

„A fi atent inseamna, intr-un fel a te inchide fata de lumea exterioara spre a te focaliza asupra a ceea ce te intereseaza. A fi atent inseamna de asemenea a fi dinainte pregatit pentru ceea ce urmeaza sa intreprinzi , a fi pe faza , a nu fi luat prin surprindere, a te orienta cu anticipatie in campul evenimentelor.”

In lucrarea sa „Introducere in psihologie”, M. Golu spune ca :

„Atentia este un proces psihofiziologic de orientare , concentrare si potentare selectiva a functiilor si activitatilor psihice si psiho-comportamentale modale specifice in raport cu obiectul si finalitatea lor proprii, asigurandu-le atingerea unui nivel optim de eficienta adaptativa.”

Atributele atentiei sunt:

     -volumul

    -concentrarea

    -stabilitatea

    -distributivitatea

    -mobilitatea

Volumul exprima numarul elementelor sau entitatilor distincte pe care un subiect le poate cuprinde simultan cu maxima si reletiv egala claritate si este influentat de subiect, caracteristicile elementelor  (stimul) si gradul de familiaritate a stimulilor.

Concentrarea exprima gradul de activare selectiva si intensitatea focarelor dominante la nivelul structurilor si zonelor cerebrale implicate in realizarea procesului sau activitatii psihice specifice. Depinde valoric de caracteristicile si continutul sarcinilor, starea interna a subiectului (motivationala, afectiva, odihna- oboseala etc) .

Stabilitatea exprima durata in decursul careia atentia se poate mentine aproximativ la acelasi nivel. Este conditionata de forta, mobilitatea si echilibrul proceselor nervoase fundamentale.

Mobilitatea reprezinta calitatea atentiei de a se comuta rapid la nivelul optim de concentrare de la o situatie la alta mentinand totodata controlul asupra ansamblului.

Distributivitatea se refera la posibilitatea atentiei de a permite realizarea simultana a doua sau mai multe activitati.

Formele atentiei sunt:

a)     involuntara- care se declanseaza si se mentine spontan

b)    voluntara- orientarea selectiva si focalizarea deliberata a constiintei

c)     postvoluntara- apare in situatia cand efortul voluntar initial se raduce, coborand sub pragul de constientizare.

4. Ipoteze

 1. Prin antrenamentul de AIKIDO nivelul atentiei creste

 2 .Factorii oboseala, zgomot si pericol  influenteaza nivelul atentiei dupa un antrenament de 2 ore de arte martiale AIKIDO .

Nota: In cursul unui antrenament de AIKIDO , pe langa partea fizica a antrenamentului, o mare importanta o are pregatirea psihica a sportivilor. Atentia este unul din procesele psihice ce pot fi imbunatatite prin antrenament, AIKIDO oferind multe metode de dezvoltare a acesteia. De fapt, se poate spune ca toate procedeele de lupta necesita un nivel ridicat al atentiei, atat a celei involuntare, cat si a celor voluntare si postvoluntare.

5. Prezentarea subiectilor

    Am aplicat experimentul asupra grupei mele de copii din cadrul Clubului de AIKIDO AIKI TENSHIN DOJO si anume 25 de copii cu varsta cuprinsa intre 8-13 ani.

6. Procedura de lucru

    In prima parte a experimentului am procedat in felul urmator: la inceputul antrenamentului am aplicat testul de atentie Toulous- Pieron pe un numar de 16 subiecti .

    Timpul de lucru: 5 minute.

    Conditii: liniste totala , toti subiectii participand la proba.

Dupa 2 ore de antrenament mediu din punct de vedere fizic, punand accent pe exercitii de dezvoltare a atentiei, am aplicat din nou proba, in aceleasi conditii ca prima data.

    A doua parte a experimentului a avut loc la o data ulterioara , pe un lot de 8 sportivi ce nu au fost testati in prima parte a experimentului.

    Conditii de testare: test Toulous-Pieron – 5 minute, la inceputul antrenamentului.

    Subiectii plasati pe tatami (saltea) , sala cu o suprafata de 40 mp, iar in timpul testarii mai erau in sala inca 17 sportivi care se antrenau.

    Mentionez ca in timpul antrenamentului de AIKIDO nivelul de zgomot este ridicat ( tipete, batai in saltea, executarea unor caderi ) .

    Distanta dintre subiecti si sportivii care se antrenau a fost de aproximativ 1,5 m. , de aceea am adaugat la factorii de influentare si pericolul reprezentat de posibilitatea ca in timpul antrenamentului ceilalti sa se apropie foarte mult de subiecti, nefiind despartiti practic decat printr-un ordin verbal.La sfarsitul antrenamentului am aplicat din nou testul in aceleasi conditii , dar de data aceasta am schimbat figurile etalon folosite la testarea de la inceputul antrenamentului pentru a reduce la minim factorul „ obisnuinta cu testul”.

         

Calcul Medie

m=suma rezultate/nr. rezultate

                     partea 1 experiment :

                        copii  8-10 ani                                                    test 1          test 2

                                                        medie realizate             65.8            89.7

                                                                       medie corecte                56.1            78.3

                   copii 11-13 ani          

                                                      medie realizat                 99.75             128

                                                       medie corecte                 93.87          124.12

                   partea 2 experiment : factori perturbatori

                    copii 9-13 ani                                                    test 1          test 2

                                                        medie realizat               103             115.25

                                                        medie corect                 89.62          110.62

 Concluzii

Se confirma ipotezele.

In prima parte a experimentului , in conditii de liniste , fara factori perturbatori , nivelul atentiei creste foarte mult 

In partea a doua sub influenta factorilor perturbatori nivelul atentiei creste , dar valorile mediei sunt mai scazute fata de prima parte a experimentului , fapt ce ne conduce la concluzia ca factorii perturbatori : oboseala , nivel de zgomot ridicat , pericol ,combinati , influenteaza negativ nivelul atentiei .

TOP

 

© Clubul AikiTenshinDojo